Civil szervezetek

Település:
Bács-Kiskun megye, Solt


Összes Civil szervezet Solton


Összes Civil szervezet Solton

Összes Civil szervezet Solton

Kopolya Természetbarát és Horgászegyesület

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Vecsei út 17.
Elnök: Kalmár Pál
Elnökségi tag: Horváth László, Nyéki Attila, Bajusz László
Titkár: Vasaji Sándor
Ellenörző bizottság: Németh József, Török Imre, Szellák Tibor
Fegyelmi Bizottság: Pásztor Imre, Rácz György, Mészáros Sándor
Számlavezető bank: Solt és Vidéke Takarékszövetkezet
Bankszámlaszám: 52600010-1003224


Az elzárt szigetet

Az egyesület 2000-ben alakult 20 fővel. Célként a város központjában lévő, de elhanyagolt, kopolya rendbetételét tűztük ki célul. Ötven, a környezetvédelmet a szívügyének tekintő ember több millió forintot adott össze, hogy elkezdődhessenek a munkálatok. A saját erőhöz kapóra jött, hogy az önkormányzat a csapadékvíz-elvezetés rendezése miatt besegített a munkába. 2001 tavaszán kezdtük el lecsapolni a szennyvizet, majd a munkagépek kitisztították a nádast, szigeteket hoztak létre a tavon belül. Ezután újra feltöltötték vízzel, és megkezdődött a terület szépítése, fákat ültettetünk, fűvesítettünk, hidat építettünk, szemeteseket, padokat helyeztünk ki. Fontos megjegyezni, hogy a lecsapolás közben az őshonos csíkhal számára kisebb öblöket tartottunk fenn, és a munkák végeztével visszatelepítettük őket. A feladatok jó részét társadalmi munkában oldottuk meg, nagyon sok azóta is az egyéni felajánlás. Évente többször telepítünk halat, több millió forint értékben, főleg pontyot, amúrt, csukát, kárászt. Az újonnan kialakítandó tó részben elzárt szigetet hozunk létre, hogy a madárvilág háborítatlanul élhessen.

Az egyesület mára 80 fős tagsággal rendelkezik, 35 gyerek tagunk van. Az elnökség 3 havonta ülésezik, taggyűlést évente tartunk. A tagok nemcsak horgászok, hanem természetbarát, környezetvédelmet szem előtt tartó emberek. Van gyerek, ifjúsági, felnőtt és nyugdíjas csoport, a tagok tagdíjat fizetnek. Az egyesület nyitott, ahhoz bárki csatlakozhat, várjuk is az új tagok jelentkezését. A tó is nyitott a látogatók előtt. Horgászjeggyel - ugyanúgy, mint az Aranykulcs Egyesületnél - bárki horgászhat a tavon. A kerítés a tavat védi a szemeteléstől, nem a horgászok elől zárja el. Napijegyeket a horgászboltban és a vendéglátó egységekben lehet vásárolni. Évente 3 horgászversenyt rendezünk, egyet a másik horgászegyesülettel közösen. Vezetőségünk baráti kapcsolatot tart fenn az Aranykulcs egyesülettel. Nyáron 25 gyerek 1 héten 2×táborozott a tóparton 1 hónapon keresztül, így lehetőséget biztosítottunk azoknak is nyaralásra, akiknek ez nem adatott meg

Horgászverseny

 

Az ellátásukat a vállalkozók és a családok oldották meg. Reméljük hagyományt teremtünk ezzel a lehetőséggel a jövőre nézve is. Télen kiváló korcsolyázóhely a tó befagyott felszíne, és a most készülő szánkózó domb mindenkinek jó szórakozást nyújthat a téli hónapokban is. Reméljük hamarosan játszótér és létesülhet a tó partján. Természetesen az egyesület a kopolya tó rendbetételével nem fejezte be a munkát. Jövő évben folytatjuk a tó hátsó részének a kialakítását, ehhez további összegeket gyűjtünk és a következő a Húgyó-tó lenne, amit kitisztítanánk. A feladatok megvalósításához a képviselő-testület pozitívan áll hozzá. A polgármester biztosított támogatásáról, hiszen közös célunk, hogy a városban lévő vizeink megfelelő környezetet kínáljanak a lakosok részére.

Vezetőség

 

Természet és Környezetvédők Solti Egyesülete Teleki Sándor Oktatóközpont

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Petőfi S. u. 3.
Telefon: (06 78) 486 - 127
Adószám: 18346125-1-03
Elnök: Kacziba Lajosné
Alelnök: Tóth Gáborné
Elnökségi tagok: Holkó Erzsébet, Pálfi Imréné, Simonné Bajnok Katalin
Felügyelő Bizottság Elnöke: Fábiánné Hollósi Éva, Karsai Ferencné, Kovács Jánosné
Bankszámlaszám: 52600010-10003176
E-mail:  kaczibaica@gmail.com


Logo

A Természet és a Környezetvédők Solti Egyesülete 1994 decemberében alakult. 1996 óta a Magyar Természetvédők Szövetségének tagja. 1998 óta Teleki Sándor néven oktatóközpontot működtet, mely a Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetségének tagszervezete (KOKOSZ).

Fő célkitűzésünk a környezeti tudatformálás, szemléletfejlesztés ifjúság és lakosság szintjén. Első években az ökológiai tudatformálás, majd a fenntarthatóságra nevelés kap egyre nagyobb hangsúlyt. Az országos kiterjedésű tevékenységeink megvalósítása sikeres pályázatainknak köszönhető.

1999-ben felépült KOKOSZ pályázatból a 48 m2 alapterületű szabadtéri erdei iskola foglalkoztató a solti Szőlőhegyen. A tanulóifjúság erdei iskola programjának kidolgozásával 1999 óta foglalkozunk. Ebben az időszakban több átdolgozás jelent meg a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Intézet kiadásában. 2002-ben jelent meg a "Vízparti Erdei Iskola Tanterve". Majd 2004-ben elkészült a minősített erdei iskola program. (Dunapataj - Lepke Oktatóközpont)

Országos szintű tevékenységünk a három fordulós Országos Komplex Környezeti verseny megvalósítása, mely állami feladat átvállalását jelentette 2000-ben. 2004-ben a KOKOSZ főtitkárát elvesztve módosult "Lehoczky János Komplex Országos Környezeti Emlékverseny" névre. Vándorserleget alapítottunk 2005-ben a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Intézet, a KOKOSZ és a Lepke Oktatóközpont közreműködésével. Versenyünk környezeti szellemiségét szándékozunk kiterjeszteni a határon kívüli magyar lakta területekre is. A jubiláló verseny 2009-ben már "Lehoczky János X. Komplex Környezeti Emlékverseny a Kárpát-medencében" néven válik ismertté. Jelenleg az erdélyi Hargita-megyéből jelentkeztek iskolák.

Kiemelt tevékenységeink:

  • Tanártovábbképzések szervezése, lebonyolítása (2001, 2004, 2006),
  • Föld Napjának városi szintű megrendezése, ahol általunk tervezett kerámia plaketteket (2005) adunk át a város meghívott polgárainak "kultúrált környezetért" felirattal.
  • Iskolánkban szerveződnek erdei iskola programok és témanapok. Témaheteink programokban gazdagok.

Pályázatok finanszírozták nevezett rendezvényeinket: Erdei Iskola Konferencia, Egészségnevelési Konferencia a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Intézet együttműködésével, (Vackor Erdei Iskola, Kecskemét, 2004), egy éves génmanipulációs projekt a MTSZ-el közösen (kampányok: klímaváltozás, génmanipuláció; előadások, egészségnapi rendezvények) (Solt, 2006).

2004 óta ugyancsak pályázat finanszírozza országos versenyeinket, azonban a megnyert összegek csak részbeni megvalósítást eszközölnek. Ugyanis a két napos döntő résztvevői létszáma (versenyzők, kísérő tanárok, zsűritagok) magas ellátási költségeket produkál.

Támogató partnereinknek köszönet!

  • Oktatási és Kulturális Minisztérium,
  • Commitment Köznevelési Kht. Budapest,
  • Kiskunsági Nemzeti Park,
  • Solt és Vidéke Takarékszövetkezet,
  • Helyi vállalkozók
  • Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége
  • Lepke Oktatóközpont (Dunapataj)
  • Fehérje Feldolgozó Rt.,
  • Kossuth Mezőgazdasági Zrt.

Szervezésben és lebonyolításban:

  • Solt Város Önkormányzata,
  • A döntő megnyitóján színvonalas ünnepi műsort adó Vécsey Károly Általános Iskola,
  • Dunatáj Alapítvány (Harta)
  • Vécsey Károly Művelődési Ház és Könyvtár
  • FRAINETTO Alapítvány (Erdély)
  • Magyarkanizsai Pedagógus Egyesület (Vajdaság)

Kérjük, tekintség meg képeinket, melyek önmagukért beszélnek!

Lehoczky emlékverseny résztvevői


(A képen a 2018. május 14-15-én megrendezett Lehoczky emlékverseny résztvevői láthatóak)



A Természet és Környezetvédők Solti Egyesülete 2012 őszén a környékbeli iskolák (Dunapataj, Harta, Solt, Dunaegyháza, Apostag) részvételével Solt Város Dísztermében létrehozta a Teleki Sándor Tehetségpont bázishelyét. Mely azóta szervezi a területen az akkreditált pedagógus továbbképzéseket a tehetségígéretek felfedezése céljából. Sikeres tehetséggondozó pályázatokat ír iskolai szakkőröknek.

Lazító programokat szervez évről évre (tehetséghónap, tehetséggála). 2019.május 3-án az 5 iskola legjobbjai mutatkoznak be zenében, táncban, versben és színpadi játékokban a Dunapataji Művelődési Házban. Országos szervezetünk a MATEHETSZ ( Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége)

A tehetségpontok a tevékenységért különböző minősítésű okleveleket vehettek át, melyek közül a legmagasabb minősítést értük el: Az oklevél ide kattintva megtekinthető!

Solti Atlétika Club

 

Adatlap
Postacím: SOLT, Liget utca 2/A
Telefon: (06 78) 487 - 374
Adószám: 18351806-1-03
Bankszámlaszám: 52600010-10001600
Alakulás ideje: 1997.04.04.
Bírósági nyilvántartási szám: 1447
Elnök: Nitsch József
Alelnök: Lencsés Sándorné
Titkár: Martinkovics Mihály
Elnökségi tagok: Dobrovits Ferenc, Fodor Tamás
Szabó Sándor
Felügyelő Bizottság Elnök: Herczeg László
Tagok: Samu Judit, Dr. Horváth Viktor

 

Judo szakosztály

 

Adatlap
Alakult: 1997.04.04.
Szakosztályvezető: Szabó Sándor
Edzők: Szabó Sándor, Martinkovics Mihály



judo edzéseken és a versenyeztetésen kívül minden évben tartunk edzőtábort, bemutatót. Nyáron - az edzések időpontjában - focimeccseket szervezünk. 2002. évben 72 fő részt vételével kirándultunk Budapestre. Az edzőtáborban az edzéseken kívül úszás oktatás, drogellenes előadások, számháború és tábortűz is szerepel a programban. 2003. nyarán Kalimajorban: csoportképfelnőttek.
A VII. Solti Tavaszi Kupán 200 induló és 600 néző vett részt.

Sakk szakosztály


Sakkverseny

A sakk szakosztály 1998.11.30-án alakult, szakosztályvezetője és edzője Fodor Tamás. Edzésre 25 fő jár, ebből 15 fő diák.

Edzések: Vécsey Károly Általános Iskolában, minden pénteken, kezdő és haladó csoportban. Heti egy edzés mellett a tehetséges gyerekek több edzőtáborban is részt vesznek. Az egyesület az elmúlt évben három sakkversenyt is rendezett, és ezen kívül Solton rendezték meg a Diákolimpia Sakk Csapat Területi Döntőt is.


A Vécsey Károly Általános Iskola színeiben induló csapat tagjai:

  • ifj. Fodor Tamás
  • Molnár Tamás
  • Csapó István
  • Tengg Péter
  • Lang Péter

2002. évi eredmények versenyeken:

  • 11-14 éveseknél Sakk Csapat Diákolimpia Országos Döntőben 7. hely.
  • OB egyéni döntő: 12 évesek: ifj. Fodor Tamás 2. hely
  • OB egyéni döntő: 10 évesek: Fodor Ádám 5.hely
  • Sakk Rapid OB döntőjében a 12 évesek: Fodor Tamás 1. hely
  • Mitropa Kupa Közép-Európai Rapid Bajnokság - Graz: Fodor Tamás holtverseny 1-2

Solti Futball Club

 

  • Feldolgozás alatt.

Aranykulcs Horgászegyesület


Nagyér

1985-ben alapították. A szervezetnek 586 tagja van, ebből 11 ifjúsági és 150 gyerek tag. A fiatalok nagyszámú részvétele biztosítja e sport fennmaradását, továbbélését. A vezetőség 7 tagú, az elnök Andrási Bálint. Saját vízterületük nincs, a MOHOSZ, majd a BÁCSHOSZ vizein horgásznak. Taggyűlést évente egyszer, vezetőségi ülést havonta tartanak. Horgászversenyeket rendeznek, felnőtteknek tavasszal és ősszel, gyerekeknek a szünidőben két alkalommal.

Iroda: Aranykulcs tér 7. (Művelődési Házban).
Nyitvatartás:

  • jan. 1 - jún. 30-ig: kedd, péntek 9-16 óráig
  • júl. 1. után: kedd, péntek 9-12 óráig.

Az iroda hatáskötre:

  • Igazolványok kiállítása
  • Területi engedélyek, napi jegyek kiadása
  • Horgász alapismereti vizsgáztatás (Minden hónap első keddjén)

Mozgáskorlátozottak Solti Csoportja

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT Törley u. 12.
Telefon (06 78) 486 - 137, (06 30) 2786 - 944
Elnök: Rajos Márta
Bankszámlaszám: 11732002-20529406
Ügyfélfogadás: Minden hónap első keddjén 14 órától.


A Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Egyesülete 1980-ban alakult meg, taglétszáma 3000 fő felett van. Az egyesület önálló jogi személyiségű közhasznú szervezet. Működési területéhez majd 40 település tartozik, közöttük a solti csoport is, melynek taglétszáma meghaladja a 238 főt.

2003. az EU-ban a fogyatékosok éve volt, így a soltiak is bekapcsolódtak a MEOSZ rendezvénysorozatába. A csoport sajátossága, hogy fogyatékos emberek hozták létre, vezetik, működtetik, még ha fejlődésük nem is egyenletes, de töretlen.

Fiatal, tehetséges taguk Cser Csilla, aki saját erőből tanult meg tangóharmónikázni és saját munkáiból kiállításokat is szerveznek. Orvos-beteg találkozót szerveznek a csoport tagok és a településen élők számára. Az egyesületi munka nagy része egyéni, szociális jellegű ügyekből áll, pl. különböző vissza nem térítendő támogatásokat igényelhetnek lakásuk akadálymentesítéséhez, gépkocsiszerzéshez.

Kötelező állami feladatot végeznek. Alapvetően nem változott a közlekedési és a lakásátalakítási támogatás rendszere. Közlekedési támogatás beadási határideje: minden év április 30.

Kiemelkedő kulturális programot szerveznek 2004-ben:

  • Májusban a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége rendez egész napos kulturális programot
  • Lakitelken már hagyománnyá vált Akadálymentes Napot tartanak 2004. június 19-én.
  • Solton 2004. augusztus 21-én a Park Motelnél fellép a Gördülő Tánccsoport, Daloló kezek, Komáromi István és sokan mások.

2003. novemberében a Batthyány Alapítvány szervezésében kopjafát avattak a Strattmann Kollégium végzősei nevével.

Solti Óvodásokért Alapítvány

 

Adatlap
Postacím: 6320, SOLT Mester u. 22-24.
Kuratórium elnöke: Fehérné Kunfalvi Adrienn
Kuratórium titkára: Szamekné Molnár Mónika
Bankszámlaszám: 11732301-20005416
Adószám: 18347164-1-03


Az alapítvány fő tevékenysége:

  • nevelő-oktató munka fejlesztésének segítése
  • az óvodások életkorának megfelelő színvonalas környezet kialakítása
  • kulturális, sport és ünnepi rendezvények támogatása

Kissolti Gyermekekért Alapítvány

 

Adatlap
Postacím: SOLT, Nagymajori út 24.
Telefon: (06 78) 486 - 634
Elnök: Gaál Józsefné
Titkár: Horváth Lászlóné
Bankszámlaszám: 1173201-20006606


Az alapítványt 1996-ban hozta létre a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Óvoda nevelőtestülete. A helyi szponzorokat megtalálva, 12 vállalkozó és az intézmény pedagógusai alapításában jött létre az alapítvány, mely közös a igazgatású intézményben folyó oktató-nevelő munkát hivatott segíteni, támogatni. 2000. júniusában a közhasznú fokozatba történt minősítéssel a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatok is az alapító okiratba kerültek. Az alapítványt hét tagú kuratórium működteti önkéntes munkában. Az alapítvány az óvoda számára biztosította az elmúlt évek során pályázati önerőhöz szükséges anyagi forrásokat.

  • Szociális helyzetből fakadó, ingerszegény környezetből érkező gyermekek felzárkóztatása, kommunikációs készség fejlesztése.
  • Egyénre szabott fejlesztő programok összeállítása, a tanulási zavarok megelőzésére, kiszűrésére.
  • Mozgáskészség fejlesztő program, mozgásterápia sérült gyerekek számára.
  • Játékkultúra emelése és a korai személyiségfejlődést elősegítő program.
  • Egyéni fejlesztő program, személyiségfejlődésben lemaradó, roma származású gyermekek felzárkóztatására.

Minden évben támogatást nyújt a gyermekek táborozásához, sportkör működéséhez, szakkörök fenntartásához, az iskolások tanulmányi versenyen való részvételéhez. Segíti a tánckör utazásait, eszközök, ruhák vásárlását. Pedagógus továbbképzéshez is segítséget nyújt. A szabadidő hasznos eltöltéséhez szükséges feltételek megteremtésére, fakultatív játszóházi tevékenység megvalósítására ad lehetőséget tevékenységével az alapítvány. Hozzájárul az intézmény lakókörzetének alakításához, a város rendezvényein való részvételhez.

Solti Petőfi Nyugdíjas Egyesület

 

Adatlap
Postacím: SOLT, Törley Bálint út 3.A ép. 3/1
Adószám: 18366824-1-03
Telefon: (06 30) 41 - 51 - 722
Elnök: Sántáné Szabó Margit
Elnök helyettes: Szabó Jánosné
Titkár: Nagy Ferencné
Elnökség tagjai: Meskó Imréné, Szellák Mihályné
EB elnök: Slámer Erzsébet
EB tagjai: Deák Mihályné, Fodor Károlyné


A belvárostól néhány km-re lévő Petőfitelep nyolcszáz lakója közül sokan túl voltak a nyugdíjas koron. Mivel régóta ismerték egymást az emberek, jóban is voltak egymással, így lelkesedéssel fogadták a nyugdíjas klub szervezésének ötletét, mely Erős Lukács nevéhez fűződik. A klub a régi általános iskolában kapott helyet, s annyira szorgosan dolgoztak rajta a nyugdíjasok, hogy két hét alatt elkészült a klubhelyiség. Sok helyről kaptak támogatást, bútorokat az induláshoz. Az akkori tanács biztosította a fűtést és a világítást. Így 1986. február 3-án 75 taggal megkezdte működését a nyugdíjas klub. A vezető Rudnyák Lajos lett. Hétfőn, szerdán és pénteken jönnek össze a tagok. Jó kikapcsolódás a közös névnap, nőnap, férfinap, szilveszter. Rendezvényeket, kirándulásokat, szerveznek, a karácsonyt az óvodásokkal ünneplik. A klub körül ültetett fák mára lombos fákká nőttek, közös erővel járdát is építettek. 1988-ban településfejlesztési emlékplakettet nyertek. Több nyugdíjas klubbal tartanak fenn jó kapcsolatot, színházba, különböző települések versenyeire, rendezvényeire járnak. Az "Életet az éveknek" szövetségen keresztül eljutottak több helyre nyaralni, még Székelyföldre és Burgenlandba is. 2001-től a vezető Szabó Jánosné és Bencze Lászlóné lett. A munkájukért az országos szövetség vezetősége díszoklevelet adományozott a klubnak. A helyi rendezvényeken mindig részt vesznek. Jelenleg 60 taguk van, de várják a friss nyugdíjasokat és természetesen a támogatókat is.
A korkövetelményeinek megfelelve 2004.10.27-én átalakultak egyesületté. A 2009. évben az "Életet az Éveknek" Nyugdíjas mozgalom ünnepelte 20 éves évfordulóját. Az egyesület elnöke és helyettese az Országos Szövetségtől Életet az Éveknek díjat adományozta, munkájuk elismeréseként.

2008.évben az egyesület: 8.270.- Ft APEH 1% kiutalásban részesült. 6000.- Ft szövetségi tagdíjra 2.270.- Ft, pedig számítógép megvételéhez került felhasználásra.
2009.évben az egyesület: 29.708.- Ft APEH 1% kiutalásban részesült. Irodaszer: 6.640.-Ft; útiköltség: 2.968.-Ft; Anyagköltség: 7.500.-Ft; Fürdőbelépő: (gyógyászati célból.) 12.600.-Ft;

  • Közhasznúsági Mérleg Eredménykimutatás - 2007
  • Közhasznúsági Mérleg Eredménykimutatás - 2008
  • Közhasznúsági Mérleg Eredménykimutatás - 2009
  • Közhasznúsági Mérleg Eredménykimutatás - 2010

Solti Vécsey Vadásztársaság

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Kossuth L. u. 1.
Bankszámlaszám: 11732301-20006682
Elnök: Gál József
Titkár: Szabó István
Gazdasági felelős: Orbán József
Vadászmester: Csordás István
Ellenőrző bizottság elnöke: Jankovics Gábor
Természetvédelmi felelős: Dr. Tarjányi József
Fegyelmi bizottság elnöke: Rohoska Sándor


A solti Vécsey Vadásztársaság 1997-ben a vadászati törvények módosítását követően alakult meg a Dunamenti Vadásztársaság jogutódjaként. A társaságot a régi vadásztagok és a földtulajdonosok közössége hozta létre, 45 tagból áll és 12 ezer hektáron gazdálkodik a Solt és Dunatetétlen közötti területen. A vadászterület jellemző vadállománya: fácán, fogoly, mezei nyúl, őz, vízivad (vadkacsa, vadliba) továbbá az apróvadas területre jellemző dúvadállomány.

A vadászat nem csak a vad elejtéséből áll, ennél sokkal többrétűbb tevékenység. Beletartozik a vadak gondozása, etetése, az élőhelyek kialakítása, védelme, az ökológiai egyensúly fenntartása. A társaságban 3 generáció képviselteti magát, hiszen a 18 éves tag éppúgy megtalálható, mint a 70 éves. A vadászatokon túl több hagyományos rendezvény ad alkalmat az együttlétre. A vadászjuniális és a vadászbál vendégei között a környező települések vadászai is megtalálhatóak, szoros a kapcsolat a társaságok között.

"Mert a vadászat vadűzés és erdőzúgás" ahogy a nagy előd Széchenyi mondta.

Solti Temetőért Alapítvány

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Vecsei út 17.
Kuratórium elnöke: Kalmár Pál
Tagjai: Szűcs Andrásné, Bíró Lajos, Csikós József
Titkár: Vargacz László
Bankszámlaszám: 52600010-10003839


2002-ben alapították.
Alapítók:

  • Vasaji Sándor
  • Ivanics István
  • Németh József
  • Dr. Ivanovics Gábor

Célja: Solt város temetőjének rendben tartása, ravatalozó előtéri tetőszerkezet létrehozása és kolumbárium felállítása.

Soltért Alapítvány

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Béke tér 1.
Kuratórium elnöke: Németh József
Tagok: Fazekas László, Koós Lajos, Botka Gyuláné, Zentai Gáborné
Titkár: Mucsi Józsefné
Az alapítvány vagyona: 3.271.000 Ft
Adószám: 19047245-1-03


1991-ben alapították.
Alapítók:

  • Solt Nagyközség Önkormányzata
  • Fazekas László
  • ATEV
  • Református Egyház és 18 természetes személy

Az alapítvány célja, hogy anyagi támogatással lehetőség nyíljon azon tehetségek előtt, akik tevékenységükkel előmozdíthatják településünk fejlődését. Ennek érdekében elsősorban tehetséges solti fiatalok továbbtanulását támogatja az alapítvány. Az alapítók elhatározása szerint a tőkét nem lehet felhasználni, csak a kamatok kerülnek kiosztásra.
Az eddigi évek során 918 tanulónak 3.419.000 Ft.

Kérjük azokat a fiatalokat, akik támogatásban részesültek, és időközben befejezték tanulmányaikat, keresettel rendelkeznek, valamint a Soltról elszármazottakat, akik egyetértenek az alapítvány céljával, személyi jövedelemadójuk 1%-val támogassák az alapítványt.

Solti Teniszbarátok Egyesülete

 

  • 1997-ben alakult, a taglétszám 102 fő.
  • Elnök: Gyetvai Imre, elnökhelyettes: Rencsár Kálmán.
  • Elnökségi tagok: Tímár Zoltán, Németh Domonkos, Mojzesné Bán Éva.
  • Felügyelő Bizottság: dr. Horváth Mária, Bajnok Lajos, Nitsch József.

Az egyesület - az önkormányzat használatba adott ingatlanán - két magas színvonalú műszaki állapotú, bekerített, villannyal ellátott teniszpályát épített. A tagok hatvan százaléka rendszeresen teniszezik. Nyáron saját pályán, télen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola sportcsarnokában játszanak. Az egyesület saját bevételeiből tartja fenn a pályáit. A tagok közül vannak akik a fiatalok tanítását is vállalják, nyári táborokat szerveznek. Nagyné Szabó Ildikó tenisz-sportoktatóként vállal nagy részt e feladatból, Németh Domonkos a nyári iskolai szabadidős táborok megszervezője. A z egyesület 2001. óta tagja a Magyar Tenisz Szövetségnek. Bár hivatalos versenyeken nem vettek még részt, de amatőr versenyeken jó eredménnyel szerepelnek. Aktívan részt vesznek a helyi rendezvényeken, teniszbajnokságot szerveznek a Tavaszi napok és az augusztus 20-i rendezvények keretében.

Solti Vécseys Diákokért Alapítvány

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Kossuth Lajos utca 60.
Telefonszám: (06 78) 486 - 028
Kuratórium elnöke: Szalainé Varga Júlia
Bankszámlaszám: 11732301-20003562
Adószám: 18340215-1-03


A kuratórium 7 tagú. Az alapítványt 1992-ben Madár István kezdeményezésére 39 iskolai dolgozó hozta létre, 170 000 Ft alaptőkével. Az alapítvány célja a Vécsey Károly Általános Iskola tanulói részére szabadidős programok szervezése, a programokba a tanulók széles körű bevonása. Feladata: osztálykirándulások, hangverseny, színházlátogatások, sport- és tanulmányi versenyek, nyári táborok, szakköri tevékenységek anyagi támogatása. Jó tanuló, jó sportoló díj adományozása. 1997-től közhasznú szervezet, így az SZJA 1%-os felajánlása alapján évről-évre gyarapodó összegű támogatásban részesülnek a szabadidős programokban résztvevő tanulók. Az alapítvány bevételét az önkormányzattól kapott, valamint az egyéni felajánlások, adományok is növelik. A kuratórium évenként a felosztható támogatási összegre pályázatot ír ki. A beérkezett pályázatok alapján dönt az osztályok, csoportok, az egyes rendezvények anyagi, tárgyi támogatásáról.

Solti Ipartestület

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Toldi M. u. 4.
Telefonszám: (06 78) 890 - 574
Elnök: Szabó Sándor villamosenergia ipari technikus
Alelnök: Végi Istvánné fodrász
Elnökség tagjai: Dajka Istvánné kereskedő, Kun Anita kereskedő, Nyírfa Erzsébet őstermelő, Örsi István szobafestő, Pálfi Mihály gázkészülék szerelő, Végi Istvánné fodrász
Ellenőrző bizottság elnöke: Bíró István szobafestő
Ellenőrző bizottság tagjai: Koszorús Gáborné fodrász, Takács Lehel kerti gépjavító
Ügyfélfogadás: szombat: 800-1200
E-mail:  soltiposz@gmail.com


A Solti Ipartestület 1886-ban alakult 204 fővel Pecznyik János szabó mester elnökletével. Az Ipartestület munkája az érdek- és szakmai képviselet. Munkája azonban kiterjed a kulturális és társadalmi életre is. Dalárdát alapított 1896-ban, megszervezte a Solti Önkéntes tűzoltó egyesületet 1924-ben, labdarúgó csapatot alapított 1926-ban, és tanonciskolát működtetett 14 szabadító mesterrel 1930-ban. A második világháború és az azt követő államosítások az ipartestületet is érzékenyen érintette. Az Ipartestület székházát 1950-ben államosították, majd 1983-ban a katolikus egyház tulajdonába került, végül 2004-ben lebontották. Az 1989-es rendszerváltás jótékony hatással volt az Ipartestületre, de az elvett jogokat / szakmai és érdekvédelem, tanuló foglalkoztatás, mesterképzés stb. / már nem kapta vissza. 2014-ben új elnökség lett megválasztva Szabó Sándor villamos energiaipari technikus elnökletével. Célkitűzés:a mikró-kis és középvállalkozások gazdasági, szakmai, érdekvédelmi munkájának ellátása, a tagság érdekeinek védelme a helyi és államhatalmi szervek előtt. Szorgalmazza a szakmai, üzleti, gazdasági tevékenység fejlesztését.

Szolgáltatások:

  • munkaerő közvetítés
  • nyomtatványok
  • tanfolyamok, továbbképzések
  • pályázatok
  • hírek, információk
  • rendezvények

Solti Polgárőr Egyesület

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Deák Ferenc utca 7.
Elnök: Lencsés Sándor
Bankszámlaszám: 11732301-20007425
Adószám: 18356313-1-03


Az egyesület 1999-ben alakult, kiemelten közhasznú szervezetként működik. A tagok létszáma 65 fő. Minden éjszaka egy járőr-pár figyeli a város utcáit, az egyesület Lada Niva gépkocsijával. Rendszeresen részt vállalnak a - helyi rendőrséggel együttműködve - városi rendezvényeken. Az egyesület fő támogatója Solt Város Önkormányzata.
A Solti Polgárőr Egyesület 2006-ban Az év Polgárőr Egyesülete lett.

Solt Város Baráti Kör Egyesület

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Árnyas utca 66.
Elnök: Kállai Sándorné
Titkár: Szabados Lajosné
Elnök helyettes: Nagy Ernőné
Gazdasági vezető: Nyámádi Mária
Koordinátor: Komjáti Jánosné
Felügyelő Bizottság elnöke: Bajnok Lajosné
Elnökségi tag: Vajda Józsefné, Kovács József
Bankszámlaszám: 52600010-10006076
Adószám: 18366697-1-03


1999-ben Solt Város Baráti Kör néven Kállai Sándorné alapította.

Az egyesület 1999-ben alakult meg 38 fővel. Tagsága a város legszélesebb rétegeiből tevődik össze. Megtalálható köztük az aktív dolgozótól a nyugdíjasig, a diplomástól kezdve a kétkezi munkásig. Életkor tekintetében az egyesület nem korfüggő, 1-100 éves korig mindenki csatlakozhat hozzájuk. Az összejöveteleik hangulatát a politikai hovatartozás sem befolyásolja, hiszen a Baráti Kör elnevezés magában foglalja egyben a célkitűzéseiket is. Egyéni érdekmentes barátságon alapul, segít közelebb hozni egymáshoz embertársainkat. Az összejöveteleiken, emberi hangon, baráti érzésekkel beszélik meg a problémáikat. A város vezetése mindenkor és mindenben számíthat az egyesület tagságára, akik aktív résztvevői a város rendezvényeinek.

Célkitűzéseik:

  • A kulturális örökség megóvása.
  • A hagyományaink, és a tradicionális szokásaink megtartása és továbbadása a felnövekvő generáció számára.
  • A városunkban élő, szociálisan rászorulók hatékony megsegítése.
  • A solti harcokban elesett német katonák hozzátartozóinak felkutatása. (folyamatban lévő kutató-munka)
  • A helyi és az országos civil szervezetekkel való hatékony együttműködés.
  • Közös programok rendezése, előadások szervezése.
  • A határon túl élő magyarokkal való kapcsolattartás.

2003 óta az egyesület szoros barátságot ápol a bácsalmási Baráti Körrel, akiket példaképüknek tekintenek, hiszen a bácsalmási Monográfiák és Füzetek az egyesületük kiadásában jelentek meg. 2005-ben együttműködési megállapodást írtak alá a német testvérvárosban működő Dörnbergi kórussal, amely azt eredményezte az egyesület számára, hogy 2006-ban, hat napot tölthettek el a német testvérvárosban.

Jelenleg folynak az időpont-egyeztetések a vajdasági Adai első számú Nőegylet-hez való kiutazásról, ahol szintén partnerszerződés aláírására kerül majd sor. A Baráti Kör-höz csatlakozni vágyókat szeretettel várják, minden hónap első keddjén a művelődési-házban.

Bővebb tájékoztatással az elnök és a titkárasszony szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére. Elérhetők a következő telefonszámon: (06 30) 308-4754, (06 30) 303-1454.

Kissolti Nyugdíjas Egyesület

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Nagymajori út 24.
Egyesület elnöke: Hegedűs Józsefné
Elnökhelyettes: Andriska Péterné
Titkár: Madár Ferencné
Elnökségi tagok: Sánta Béláné, Németh László
Felügyelő Bizottság tagjai: Görgényi Istvánné, Majer Gyuláné, Földvári Imre
Email:  kisnye@index.hu
Telefonszám: (06 30) 757-6854
Bankszámlaszám: 51700447-16000470
Adószám: 18357716-1-03


Az egyesület 1999. júliusában alakult 28 fővel, jelenleg taglétszámunk 70 fő. Tagságunk célként tűzte ki a városban élő idős emberek közösséggé formálását, szociális, kulturális, sport, környezet, állatvédelem, tevékenységi területen.

Az elnökség és a felügyelő bizottság tervszerűen évenként legalább négy alkalommal ülésezik, közgyűlést évenként tartunk, az alapszabályunk értelmében tagdíjat fizetünk. A zavartalan működés érdekében bármilyen támogatást szívesen fogadunk. Szeretettel várjuk új tagok jelentkezését.

Szociális területen tapasztalatunk: közkedveltek és hasznosak az évenként megszervezésre kerülő gyógyüdülések és az ehhez szükséges anyagi feltételek megteremtése üdülési csekk igénylés formájában. Szívesen vesz részt tagságunk, városunk jelentkező lakóival közösen egynapos termálfürdőzéseken. Közösségi házunkban egészségmegőrző programokat szervezünk ahol szakemberek látják el tagjainkat hasznos információkkal.

Kulturális célkitűzéseink: sokrétűek, színház, hangverseny, galériák, tárlatok látogatása, és az ország még nem ismert tájainak megismerése egy-, vagy több-napos kirándulás formájában. Szervezünk külföldi utazásokat is 2008. évben Erdélyben barangoltunk 5 napig.

Bécsben voltunk Adventben. Közösségi életünkben fontos a kapcsolatteremtés és a kapcsolatok ápolása. Szoros kapcsolatot tartunk városunk vezetésével és a város összes civil szervezetével. A kulturális tárca felkérésére részt veszünk a városi ünnepségeken szereplőként és segítőként is.

Külső kapcsolatainkat is ápoljuk, így megismerhetjük más tájak és határainkon túl élő testvér-települések kultúráját is. Egyesületünk nagy sújt fektet a generációk együttműködésére. E tevékenységünket óvodásokkal és iskolásokkal szervezett közös programokban valósítjuk meg, főképpen hagyományőrzés területén.

A hagyományőrzés ápolását tűzte ki célul dalkörünk, mely 16 tagú és három tagú a citerazenekarunk. Baráti dalos találkozókat szervezünk, melyek színesek és jó hangulatúak. Közös programokat szervezünk Adventben Karácsonykor az óvodásokkal.

Nyitottak vagyunk az ország határain belül és azon túl élő újabb nyugdíjas csoportokkal való kapcsolatfelvételre.

Sport tevékenységünk: főképpen a nyári kerékpártúrákban és az óvodásokkal való sétákban valósul meg. Esetenként közösségi termünkben tornázunk szakember irányításával.

Környezet-, természet-, és állatvédelem: a fent említett séták alkalmával feltárjuk környezetünkben előforduló rendellenességeket/illegális szemét lerakat stb./és azt jelezzük az illetékes hatóságnak részt veszünk a város által szervezett szemét gyűjtésben. Óvjuk és védjük környezetünk parkjait, közterületeit. Téli madáretetéssel védjük maradó madarainkat, a kóbor állatok jelenlétét jelezzük az illetékeseknek.

  • Közhasznúsági jelentés - 2010

 

Solti Nagycsaládosok Egyesülete

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Dózsa György utca 40.
Telefonszám: (06 78) 486 - 253
Elnök: Nánainé Vajda Erika
Bankszámlaszám: 52600010-10002395


Egyesületünk négy éve alakult a következő célkitűzésekkel (kivonat az alapszabályból): "A nagycsaládosság életforma: lényege az élet, a jövőbe vetett hit igenlése. Egyfajta optimizmus, amelynek tartalma abból fakad, hogy a jövő nemzedékét nevelje."
Éppen ezért tagja lehet minden olyan család, intézmény, amely ezzel a humanizmussal egyetért. Egyesületünk ellenez minden diszkriminalitást, amely bármely családot szembeállít a többivel. Arra törekszik, hogy a nemzet vegye tudomásul, hogy minden tagja fogantatása pillanatában ugyanannyit ér. Ugyanannyit nemre, nemzetiségre, etnikumra tekintet nélkül.

  1. Értékeink felmutatása, a családnak, mint a társadalom legkisebb egysége fontosságának hangsúlya.
  2. Az egyesületbe lépett családok érdekeinek képviselete
  3. A nagycsaládosok egymást segítőközösséggé szervezése
  4. A fiatalok, mint potenciális nagycsaládosok bevonása
  5. A családok helyzetének könnyítése különböző olcsó vásárlási akciók keretében.
  6. Kulturális programok szervezése, közös kirándulások elősegítése

Az egyesület pártoktól független. Az eltelt időszakban folyamatosan tevékenykedünk, kulturális programokat, kirándulásokat szerveztünk. Rendezvényeink nyitottak minden érdeklődő számára. Egyesületünk a jövőben is fontos feladatának tartja a város kulturális, ifjúsági sportrendezvényeinek támogatását, azokban aktív közreműködését.

Solti Bikák

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Deák Ferenc utca 7.
Telefonszám: (06 30) 415 - 1731
Elnök: Lencsés Sándor


A város neves kötélhúzó csapata. Baráti társaságként működő csapat megalakulása, az 1990-es évek eleje óta veretlen.

Solti Vizisport és Testedző Egyesület


Az egyesület 1995-ben alakult, taglétszáma 42 fő.

  • Elnök: Dudás László
  • Vezetőségi tagok: Jakubik Ferenc, Joó József, Miskolczi József, Tóth Gábor

Az egyesület saját kajakokkal és evezős hajókkal rendelkezik, ezekkel, valamint a tagok motorcsónakjaival szabadidő sport jelleggel használják ki a solti Duna-part nyújtotta kiváló lehetőségeket. Minden évben szerveznek 5-7 napos vízi túrát.

Régiónk csillagászati ismeretterjesztő szervezetei

 

  • Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportja
  • Neptunusz Amatőrcsillagász Kör

Amatőr csillagászok

A Neptunusz Amatőrcsillagász Kör 1999-ben azzal a céllal jött létre, hogy a kiskunsági régióban élő, a természettudományok iránt fogékony érdeklődők számára lehetővé tegye a csillagászat megismerését és gyakorlását. Az érdeklődők számára távcsöves bemutatókat, neves szakemberek részvételével előadásokat, találkozókat, közös észleléseket, éves rendszerességgel pedig csillagászati tábort szervezünk. Csoportunk komoly távcsőparkkal rendelkezik, melyet számos tükrös és lencsés távcső, valamint csillagászati felvételek készítésére alkalmas CCD-kamera gazdagít.
A 2000. évben tagságunk növekedése lehetővé tette, hogy a magyarországi csillagászati élet alapszervezetének tekinthető MCSE (Magyar Csillagászati Egyesület) helyi csoportjává alakuljunk. Így neves előadók, gyakorlott ismeretterjesztő szakemberek segíthetik munkánkat, ami tovább emeli tevékenységünk színvonalát.
Célunk, hogy a régióban elérhetővé tegyük a csillagászat szabad gyakorlását mindenki számára. Észlelőhétvégéinket, összejöveteleinket havi rendszerességgel, a tagság szabadidejének megfelelően (jelenleg minden hónap utolsó szombatján) tartjuk.
Internetes honlapunkon az alapvető információkon kívül programjaink beharangozója, csillagászati képgaléria, űrkutatási rovat és a Kecskeméti Planetárium aktuális programajánlata tekinthető meg. Internetes oldalunk fejlesztése során arra törekszünk, hogy a fenti alapvető információkon túl a hazai amatőrcsillagászok információigényét is kielégítsük. Ezért honlapunkon színvonalas cikkeket teszünk közzé, és csillagászati apróhirdetéseket lehetővé tevő oldalt, Asztrobörzét üzemeltetünk.
Amennyiben felkeltették érdeklődését a fentiek, szívesen várjuk jelentkezését. További információkért kérjük, keresse fel honlapunkat, vagy vegye fel a kapcsolatot Balaton Lászlóval (helyettes vezető, telefon: (06 30) 374 - 4222).

Gróf Vécsey Károly Borlovagrend


A borlovagrend 2003. március 15-én alakult, 28 fő alapító taggal. Névadója a nagy tiszteletben álló Gróf Vécsey Károly, aradi vértanú, Solt egykori lakója. Az alapítók névsora: Dr. Balás László, Jakubik Ferenc, Németh József, Botykai Árpád, Kerti István, Nyéki József, Budai Mihály, Koletár József, Somogyi Gábor, Csordás István, Kun Gábor, Somogyi Pál, Dani Gábor, Ifj. Kun Gábor, Stégermajer Károly, Doro Ernő, Ladi József, Tóth Bertalan, Farkas Imre, Miskolczi József, Török Imre, Fürj Gábor, Nagy József, Tőzsér István, Gulyás Győző, Dr. Németh István, Hollósi Pál, Ifj. Németh István.
Az egyesület céljai:

  • a minőségi szőlő- és bortermelés fejlesztésének segítése Solt borászati hagyományainak megfelelően
  • az idegenforgalom fejlődésének segítése, a körzetben a helyi nemzetiségi és borászati hagyományokra építve
  • jó kapcsolatok kiépítése az ország összes bortermelő területén működő borlovagrenddel

Programjaik:

  • aktív részvétel Solt város borászati és kulturális rendezvényein
  • kapcsolattartás a bortermelőkkel (saját és más hegyközségekkel), a minőségi bor termelése érdekében
  • a kulturált borfogyasztás megismertetése, a régi borkultúrák felélesztése, párosítva a régi és új gasztronómiai szokásokkal
  • Szőlészeti és borászati hagyományok újraélesztése, régi borászati eszközök gyűjtése, valamint a helyi szőlészeti, borászati gyűjtemény létrehozása
  • különféle rendezvények, borbemutatók, összejövetelek szervezése a borkóstolás, kulturált borfogyasztás érdekében
  • aktív részvétel az országos és a nemzetközi rendezvényeken, díszfelvonulásokon, előadásokon

Lovagrend Nagytanácsa hat választott főből áll:

  • Farkas Imre, az egyesület elnöke, nagymester
  • Kerti István elnökhelyettes, kancellár
  • Gulyás Győző, az egyesület titkára, alkancellár
  • Somogyi Gábor főavató- és ceremóniamester
  • Stégermajer Károly, az egyesület főborásza
  • Németh József az egyesület krónikása
  • Számvizsgáló Bizottság:
    • Hollósi Pál elnök
    • Török Imre tag
    • Somogyi Pál tag
  • Fegyelmi Bizottság:
    • Dr. Németh István elnök
    • Kun Gábor tag
    • Tóth Bertalan tag

A lovagrend, a rendezvényein mindenkit szeretettel vár, aki az egyesület célkitűzéseivel és programjával egyetért. Aki a lovagrend alapszabályát elfogadja és tagja kíván lenni a lovagrendnek, az kérheti felvételét a tagok sorába, akár rendes, akár pártoló tagként.

Természetesen Egyesület

 

Adatlap
Postacím: 6320 SOLT, Gyöngyvirág u. 18.
Telefonszám: (06 78) 488 - 231
Adószám: 19551827-1-03
Alakulás ideje: 2008. október 3.
Bírósági nyilvántartási szám: 2947
Elnök: Szondi Miklós
Titkár: Kusztos Ferenc
Gazdasági vezető: Tóthné Lóki Mónika
Felügyelő Bizottság elnöke: Bíró Lajosné
Bankszámlaszám: 10402984-50526565-72891007


Az ember eddig a természettel küzdött, most a saját természetével kell megküzdenie - állapította meg 1963-ban Gábor Dénes fizikus a mai kor emberének, a természethez való viszonyának problémáját.
A környezettudatos szemléletváltás szükségessége elodázhatatlan. Ennek jegyében szeretnénk arra rádöbbenteni embertársainkat, hogy ők maguk is a természet része, s ha abban valamit elrontunk, azt magunkon rontjuk el. 1854-ben egy Sattle-i indián nagyfőnök ezt így fogalmazta meg: A Föld sorsa az ember sorsa is. Nem az ember szőtte az élet hálóját, ő csupán egy szála annak. Bármit cselekszik a hálóval, saját magával cselekszi azt.
Azt a szemléletet kívánjuk a közgondolkodásba átvinni, ami úgy hangzik, hogy a Földet az unokáinktól kaptuk kölcsönbe (!). Az ebből származó egyéni felelősségre is rá kell mutatnunk. Minél több emberben igyekszünk tudatosítani a környezetterhelésben játszott saját szerepét, s rámutatni annak csökkentésében való lehetőségeire.
Egyesületünkkel szervezeti keretet biztosítunk azoknak, akik ismeretterjesztéssel, figyelemfelkeltéssel, tájékoztatással és példamutatással tenni akarnak azért, hogy minél több ember összhangban éljen a természettel.
Forrás: sollt.hu



 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »